Tre steg för att lyckas

Alla kan lyckas med fisk! Sätt en termometer i fiskköttet och vänta tills det piper på 48-52°, då blir resultatet perfekt. Med låg temperatur i ugnen eller i avsvalnande vatten tillagas fisken långsamt och ger ett saftigt och fantastiskt resultat.

 

1. Salta

Salt är fiskens viktigaste krydda! Rimma (salta) fisken i god tid innan tillagning så saltet verkligen hinner tränga in. Ett enkelt sätt att få fisken smakrik och fastare i köttet.

Torrimma
Salta fisken normalt. Låt ligga i kylen i 30 minuter upp till ett dygn. Skall fisken kokas efteråt kan man salta lite extra eftersom en del av saltet försvinner ut i vattnet vid kokning.

Rimma i saltlag
1/2 dl salt till 1 liter vatten. Vispa tills saltet löses upp. Koka upp och låt kallna innan fisken läggs i. Att rimma i saltlag ger en jämnare sälta. Låt filén ligga i saltlagen i minst 30-60 minuter.

Låt öven frysta filéer rina i saltlag.

Vill man ha en lite ”rundare” smak, tillsätt 1/4 dl socker.

2. Låg tillagningstemp

Vid en ugnstemperatur på 100-125° tillagas fisken på ett skonsamt sätt och man får ett saftigt resultat. Vid så låg temperaturfortsätter inte fiskens temperatur att stiga efter det att fisken tagits ut ur ugnen.

3. 48°C

Digital termometer – din bästa vän när du tillagar fisk! Med en innertemperatur på 48-52 grader, vet man att fisken är klar. Så enkelt!

Det vanligaste felet man gör vid tillagning av fisk är att låta den tillagas lite för länge – ”för säkerhets skull”. Det kan ödelägga den finaste råvara.

Fiskköttet stelnar vid ca 43 grader. De flesta föredrar dock en fastare köttstruktur varför man rekommenderar en innertemperatur på ca 48-52 °, vilket passar de flesta arter. Prova dig fram till vilken innertemperatur på fisken du tycker är godast.

Digital termometer, stick spjutet så långt in i filén som möjligt, i mitten av den tjockaste delen.

termometer-2