Smörstekt bergtungafilé

Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén

Gör så här

Skala det yttersta av apelsinen med en potatisskalare och strimla fint eller riv skalet med ett zestjärn.
Skala resten av apelsinen med en kniv och skär ut klyftorna mellan lamellerna (kallas att filea apelsin).
Krama saften ut resten av apelsinköttet.

Hacka paprikan i små tärningar.
Strimla gul lök, salladslök och spetskål fint.
Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs lök och kål hastigt utan att det tar färg.
Tillsätt apelsinsaft, strimlat apelsinskal, balsamvinäger, hackad paprika.
Låt koka i ca 10 minuter (får ej ta färg).
Tillsätt till sist smör, dillblad och apelsinfiléer.
Krydda med salt och nymald vitpeppar.

Fisken
Stek filéerna i smör, krydda med salt och nymald vitpeppar.

Lägg upp kål och fisk på tallrikar.

Recept Stefan Holmström